On the electric charge of quantized vortices and the dipole moment of vortex pairs and rings in a magnetic field - Konstantinov , A.M.; Shevchenko, S.I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Показано, що в магнітному полі квантована вихорова лінія в надплинній рідині набуває лінійного поляризаційного заряду, який локалізується поблизу осі вихору на довжині порядку довжини когерентності. Виявлено, що сумарний заряд прямолінійного вихору є відмінним від нуля, а вихрова пара та вихрове кільце мають відмінний від нуля дипольний момент. Розраховано електричні поля прямолінійних вихорів поблизу торцевої поверхні циліндричної судини, заповненої надплинною рідиною. Вивчено електричну поляризацію надплинних систем за наявності термічно активованих вихрових утворень: вихрових пар у тонкій надплинній плівці та вихрових кілець в об’ємній надплинній системі. Показано, що така поляризація виникає за наявності відносного руху нормальної та надплинної компонент.