Influence of MWCNTs additives on the thermal conductivity of HA–MWCNTs composite - Barabashko, M.S.; Basnukaeva, R.M.; Dolbin, A.V.; Drozd, M.; Bezkrovnyi, O.; Tkachenko, M.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Проаналізовано можливі зміни температурної залежності коефіцієнта теплопровідності композитa гідроксиапатиту (ГА) з багатостінними вуглецевими нанотрубками (БСВНТ) з додаванням невеликої кількості добавок БСВНТ (0,5 мас.%) у порівнянні з його залежністю для матриці ГА без добавок. Встановлено, що БСВНТ можуть сприяти збільшенню коефіцієнта теплопровідності. Величина ефекту підвищення теплопровідності змінюється від відносно невеликих значень (близько 1%) до значного збільшення до ~ 20 разів залежно від взаємодії на межі розподілу ГA–БСВНТ та ступеня однорідності розподілу БСВНТ у матриці ГA. Виявлено, що тривалий високотемпературний відпал може призвести до зміни анізотропії, структури та властивостей БСВНТ через ефекти окислення, що може вплинути на кінцеві властивості композитa.