Point-contact spectroscopy in the Centre of Low Temperature Physics Košice - Samuely, Peter; Szabó, Pavol (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Точково-контактна спектроскопія пропонує унікальну просту можливість вивчати електронні властивості металів. Невдовзі після винаходу цієї методики Ігорем Янсоном у Фізико-технічному інституті низьких температур ім. Б. І. Вєркіна НАН України [Sov. Phys. JETP 39, 506 (1974)] кілька лабораторій перейняли цю техніку та застосували її до розв’язання різноманітних актуальних проблем сучасної фізики твердого тіла. Пропонується короткий перегляд того, як точково-контактну спектроскопі було розроблено та використано в Центрі фізики низьких температур у Кошице. За допомогою цієї методики було, наприклад, отримано спектр електрон-фононної взаємодії в безпрецедентно великому енергетичному масштабі до 160 меВ у LaB6. У PrNi5 вперше виявлено зееманівське розщеплення рівнів кристалічного поля іонів Pr3+. “Обернені” точково-контактні спектри електрон-фононної взаємодії, які виявлені в напівметалевому миш’яку, було пояснено слабкою локалізацією в області точкового контакту. Точково-контактна спектроскопія відбиття Андреєва дозволила виявити не тільки надпровідну енергетичну щілину в YB6, але й ейнштейнівську фононну моду, яка є відповідальною за надпровідність. Перші спектроскопічні докази двозонної надпровідності в MgB2 надано в наших експериментах. В нанодротах, що використовуються у спінтроніці, зі сплаву Гейслера Co2FeSn було знайдено високу спінову поляризацію.