Influence of macroscopic magnetic inhomogeneity on the superconducting proximity effect in MgB2/La2/3Ca1/3MnO3 nanocomposite - Krivoruchko, V. N.; Tarenkov, V. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Як передбачає теорія, далекі триплетні надпровідні кореляції реалізуються в структурах надпровідник/феромагнетик (SC/F), якщо існують неоднорідності намагніченості на SC–F інтерфейсі. Експериментально досліджено вплив зовнішнього магнітного поля на триплетні надпровідні кореляції в нанокомпозиті s-типу SC з близьким зв’язком, MgB2, і феромагнітного напівметалу (hmF) La2/3Ca1/3MnO3. Отримані результати чітко показують, що надпровідні характеристики нанокомпозиту суттєво корелюють з об’ємним упорядкуванням намагніченості наночастинок La2/3Ca1/3MnO3. Зокрема, залежність характеристик провідності точкових контактів від зовнішнього магнітного поля демонструє прямі спектроскопічні ознаки того, що нанорозмірна неоднорідність намагніченості відіграє суттєву роль у генерації триплетної далекопротяжної надпровідності у SC/hmF наноструктурах з близьким зв’язком. Отримані результати підтверджують вплив нанорозмірної магнітної неоднорідності на генерацію спін-триплетного куперівського спарювання в SC/hmF структурах.