Low-temperature anomalies in solid 4He - Chishko, K.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Термодинамічні та механічні аномалії, які експериментально спостережені в інтервалі температур 0,1–0,5 К у гексагональному щільно упакованому (ГЩУ) кристалі 4He, обговорено та інтерпретовано на підставі політипічної ГЩУ структури (щільно упакована стопка двовимірних кристалічних площин, що мають трикутну ґратку). Висвітлено принципову роль дефектів пакування та часткових дислокацій Шоклі у формуванні досить незвичної поведінки твердого 4He при наднизьких температурах.