Membrane phenomena in dilute electrolytes - Chikina , I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Запропоновано самоузгоджений опис мембранних ефектів на межі «чиста вода–розбавлений слабкий електроліт». Підхід ґрунтується на модифікації відомої статистики електролітів, що описує іонну рівновагу в термінах констант дисоціації: Kaq (іонний добуток води) і Kd (константа дисоціації в законі Освальда для розбавлення слабких електролітів). Цей форма лізм дозволяє розглядати мембранні ефекти в електролітах в залежності від опису контактних явищ на межі поділу двох провідних середовищ. Зокрема, можна пов’язати мембранні характеристики контакту «чиста вода–розбавлений розчин оцтової кислоти» з константами дисоціації Kaq та Kd.