Anomalous temperature dependence of energy levels of electrons on helium - Nasyedkin , Kostyantyn; Watanabe, Masamitsu; Kono, Kimitoshi (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Повідомляється про вимірювання електропроводності електронів на поверхні гелію під впливом резонансного мікрохвильового випромінювання в діапазоні температур, який пов’язаний з риплонним розсіюванням електронів. Висновки демонструють немонотонну температурну залежність міжпідзонної частоти з різким зниженням, що спостерігається при температурах нижче 0,3 К. Цей несподіваний зсув частоти пояснюється адсорбцією домішок 3He поблизу поверхні рідкого гелію при низьких температурах, що узгоджується з нещодавніми теоретичними розрахунками енергетичних спектрів поверхневих електронів на сумішах 3He– 4He.