Magnetic and magnetoelastic properties of antiferromagnet FeGe2 - Grechnev, G. E.; Lyogenkaya, A. A.; Desnenko, V. A.; Fedorchenko, A. V.; Panfilov, A. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Магнітна сприйнятливість χ монокристала антиферомагнетика FeGe2 (TN = 289 К) була виміряна при температурі від 4,2 до 300 К в магнітному полі H до 40 кЕ, прикладеному вздовж головних кристалографічних осей. В антиферомагнітному (АФМ) стані при низьких температурах спостерігалося значне зростання χ зі збільшенням H, вздовж осі [100], яке насичується при H ≥ H0 ∼ 11 кЕ. Припускається, що така поведінка пов’язана з індукованою полем зміною АФМ доменної структури, коли в полі вищим за H0 досягається однодоменний стан з АФМ віссю, перпендикулярною до напрямку поля. Дослідження впливу на χ одновісного Pа та всебічного Р тисків у широкому діапазоні температур виявило аномально велике зростання χ в АФМ стані зі зростанням одновісного тиску для Pа ║H ║ [100] при H ≪ H0 . Спостережене зростання χ насичується при Pa ≥ Pa* ≃1 ,5 кбар, що припускає формування однодоменного стану за наведених вище умов. Значення ефекту всебічного тиску на сприйнятливість лежать у межах dlnχ /dP = – (2–3) Мбар−1 і слабко залежать від магнітного стану та напрямку поля. Крім того, вплив всебічного тиску на температуру переходу між двома АФМ структурами в FeGe2 , TM ≃ 263 К , виявився слабким.