Entropy of electron gas in semiconductor nanowires - Gulyamov, G.; Davlatov, A. B.; Urinboev, D. R. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Отримано термодинамічний потенціал та ентропію електронного газу напівпровідникового нанодроту. При обчисленні ентропії електронного газу з непараболічною дисперсією енергії використано метод Нельсона. Досліджено ентропію електронного газу зі значенням найменьшого хімічного потенціалу, який дорівнює або перевищує енергію довільного дискретного енергетичного рівня. Отримано аналітичний вираз для ентропії у випадку, коли хімічний потенціал електронного газу дорівнює енергії дискретного рівня. Знайдено температурні залежності ентропії електронного газу напівпровідникових нанодротів від ступеня непараболічності закону розсіювання енергії.