Effect of the sign of charge carriers in the kinetic and magnetic anomalies of Al0.5CoCuCrNiFe high-entropy alloy - Azarenkov, N. A.; Frolov, V. A.; Karaseva, E. V.; Mats, A. V.; Savchuk, E. S.; Sokolenko, V. I.; Tikhonovsky , M. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
В межах феноменологічних уявлень про двокомпонентну електропровідність проведено кореляційний аналіз температурної поведінки кінетичних та магнітних характеристик високоентропійного сплаву Аl0,5CoCuCrNiFе в інтервалі Т ~ 210–170 К. Показано, що причиною виявлених раніше аномалій зазначених характеристик є конверсійні перетворення в системі носіїв заряду. «Рушійною силою» таких перетворень, ймовірно, є нонконформна зміна з температурою позицій атомів сплаву, які відрізняються за розміром, масою та електронною структурою, що призводить до деформації зон Бріллюена та модифікації поверхні Фермі. Вперше показано, що спонтанна намагніченість Is сплавів сімейства АlCoCuCrNiFе містить електронну Ise та діркову Ish компоненти. Відповідно до закону «Т3/2» Блоха зроблено висновок, що інтеграл обмінної взаємодії J у цих сплавах також двокомпонентний. Продемонстровано відповідність отриманих експериментальних даних із результатами «механічної спектроскопії» ідентичних зразків сплаву Аl0,5CoCuCrNiFе.