Dissociation of composite Abrikosov vortices in two-band superconductors in a strong rf field - Pokusinskyi, A. O.; Kasatkin, A. L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
У ряді теоретичних робіт стверджується, що за певних умов вихори Абрикосова в багатозонних надпровідниках можуть розщеплюватися та існувати у вигляді фракційних вихорів, що утворюються окремо в надплинних конденсатах різних електронних зон. Такі вихори мають фракційний квант потоку. Фракційні вихори, утворені в різних зонах, притягуються один до одного, намагаючись об’єднатися у композитний вихор із цілим квантом потоку ф0 = h/2е. Нами чисельно розв’язано нелінійне динамічне рівняння для композитного вихору, який знаходиться в потенціальній ямі пінінгу стовпчастого дефекту в двозонному надпровіднику та перебуває під дію високочастотної сили Лоренца. Показано, що при достатньо високих амплітудах ВЧ-струму такі композитні вихори Абрикосова будуть дисоціювати на фракційні та виходити з потенціальної ями пінінгу. Послідовність цих подій залежить від характеру потенціальної ями пінінгу, зокрема, радіусу потенціальної ями. Розраховано можливий прояв такого роду переходів у ВЧ електродинамічних характеристиках, таких як комплексний ВЧ опір та генерація гармонік.