Creation of a heterogeneous grain structure is a condition for increasing the low-temperature ductility of nanocrystalline hcp metals - Moskalenko, V. A.; Smirnov, A. R.; Smolianets, R. V.; Pohribna , Yu. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто вплив неоднорідної (бімодальної) зеренної структури на характеристики пластичності крупнозеренного титану в широкому інтервалі низьких температур (4,2–395 К) як стратегію оптимізації механічних властивостей у рамках співвідношення «міцність–пластичність». На прикладі титану фізичний механізм підвищення низькотемпературної пластичності ГЩУ нанокристалічних металів з неоднорідним розподілом зерен за розмірами пояснюється поєднанням декількох процесів: підвищення активності внутрішньозеренного дислокаційного ковзання, динамічного зростання зерен під дією напружень розтягу та активації нанодвійникування в субмікронних зернах.