On the interplay of thermodynamic and structural properties of LiZn-based half-Heusler alloys - Ettah, E. B.; Minakova, Kseniia; Ishaje, M. E.; Sirenko, Valentyna (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Напівгейслерівські сплави LiZnX (X = As, P та Sb) привернули значну увагу завдяки своїм винятковим термоелектричним і магнітним властивостям, що робить їх перспективним матеріалом для різних застосувань. У даному дослідженні використовується теорія функціонала густини, щоб дослідити дані про структурні та термодинамічні властивості напівгейслерівських сплавів LiZnX (X = As, P та Sb). Використовано обчислення з перших принципів, які реалізовані в програмному забезпеченні квантового моделювання Espresso. Виявилось, що LiZnX (X = As, P та Sb) буде легко стискатися через невелике значення його об’ємного модуля. Отримано, що структура стабільна і відповідає напівкристалу Гейслера. Модель Дебая правильно передбачає низьку температурну залежність теплоємності, що спостерігається, яка пропорційна закону Дебая T3 . При кімнатній температурі теплоємність Дебая Cv = 70 Дж/(К·Н·моль).