Peculiarities of obtaining nanocomposites with organic additives and consolidated nanomaterials with given properties - Nerubatskyi, V. P.; Gevorkyan, E. S.; Vovk, R. V.; Krzysiak, Z.; Nazyrov, Z. F.; Morozova, O. M.; Hordiienko, D. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Представлено результати створення консолідованих наноматеріалів та композиційної кераміки з використанням сучасних способів консолідації керамічних матеріалів для синтезу прекурсорів порошків та заданих фаз, що самоармують керамічні матриці. Використано метод механосинтеза та електроконсолідації. Наведено результати використання зазначених тенденцій для створення перспективних композиційних матеріалів. Встановлено, що механохімічний синтез наночастинок β-SіC в нанореакторах органо-неорганічного комплексу (–СН3)–(SіO2)n при модифікуванні порошків тугоплавких наповнювачів і вуглецевих зв’язків алкоксидом кремнію та гелями на його основі дають змогу створювати композиційні матеріали на основі SіC, WC та ZrO2 з міцністю при вигині не менше 650 МПа та тріщиностійкістю 6,5…7,9 МПа·м0,5 , а також високостійкі до окислення та шлакостійкі периклазовуглецеві матеріали.