“Metallization” of semimetals by an external electric field - Boyko, Yu. I.; Bogdanov, V. V.; Nazyrov, Z. F.; Vovk, R. V.; Grinyov, B. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто можливість зміни енергетичного спектра електронної підсистеми напівметалів з невиродженого на вироджений стан під дією зовнішнього електричного поля. Така «металізація» напівметалів досягається внаслідок підвищення в них концентрації вільних електронів у зовнішньому полі. У роботі також розглядається можливий перехід «металізованих» напівметалів до надпровідникового стану. Зроблено оцінки, які показують, що за розмірах зразка R ≤ 100 нм та за величини напруги джерела поля U ≈ 10 V «металізовані» напівметали та їх тверді розчини можуть переходити до надпровідного стану при температурах Тс ≥ 100 К, що на порядок величини більше, ніж характерне значення температури Тс для класичних металів.