Mechanical properties of Al–Fe–Cr aluminum matrix composites in the temperature range 77–573 K - Iefimov, M. O.; Chugunova, S. I.; Goncharova, I. V.; Goncharuk, V. A.; Golubenko, A. A.; Grinkevych, K. E.; Tkachenko, I. V.; Luk’yanov , O. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено механічну поведінку алюмоматричних композитів системи Al–Fe–Cr, зміцнених наноквазікристалами та/або кристалічними фазами в інтервалі температур 77–573 К. Визначено характеристики міцності та пластичності при випробуваннях на розтяг сплавів Al94Fe2,5Сr2,5Ti1, Al94Fe2Cr2Ti2, Al94Fe2,5Сr2,5Ti0,7Zr0,3. Встановлено, що композитний сплав Al94Fe2Cr2Ti2 при температурі 573 К має найбільшу міцність (σb ≥ 3,87 ГПа) серед алюмінієвих сплавів, що деформуються, при задовільній пластичності (відносному подовженні при руйнуванні δ ≥ 5% при 293 К). Трибологічні дослідження показали, що зносостійкість алюмоматричних композитів системи Al–Fe–Cr на порядок вище при терті в олії, ніж при сухому терті, а наявність змащувального середовища зменшує витрати на тертя майже в 5 разів. Серед досліджених сплавів композит Al94Fe2Cr2Ti2 є оптимальним за поєднанням механічних та трибологічних властивостей завдяки зміцненню алюмінієвої матриці ансамблем наночастинок з кристалічною та квазікристалічною структурою.