Hydrodynamic Navier–Stokes equations in two-dimensional systems with Rashba spin-orbit coupling - Idrisov, Edvin G.; Hasdeo, Eddwi H.; Radhakrishnan, Byjesh N.; Schmidt, Thomas L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено двовимірну (2D) електронну систему з лінійчастим спектром за наявності спін-орбітальної взаємодії Рашби (СОВР) в гідродинамічному режимі. На основі власних станів системи з СОВР взаємодією виведено напівкласичне рівняння Больцмана з інтегралом зіткнень, які зумовлені кулонівською взаємодією. З використанням функції розподілу локальної рівноваги отримано узагальнене гідродинамічне рівняння Нав’є– Стокса для електронних систем з СОВР. Зокрема, обговорено вплив спін-орбітальної взаємодії на в’язкість та ентальпію системи. Представлено деякі з цих спостережуваних ефектів у гідродинамічному транспорті.