Two-dimensional electron gases as non-Newtonian fluids - Kryhin , S.; Levitov , L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Двовимірні електронні системи пропонують привабливу платформу для дослідження довгоживучих збуджень, що виникають внаслідок колінеарного розсіювання носіїв, викликаного обмеженнями фазового простору на поверхні Фермі. Нещодавно виявлено, що ці ефекти можуть збільшити час життя збудження над фундаментальною межею, встановленою теорією фермі-рідини Ландау, на величину (TF /T)α з α ≈ 2 . Довгоживучі ступені свободи мають здатність підсилювати реакцію на слабкі збудження, створюючи тривалі ефекти колективної пам’яті. Це призводить до неньютонівської гідродинаміки у двовимірних електронних рідинах, що зумовлено множинними в’язкими режимами з масштабно-залежною в’язкістю. Ми описуємо ці моди як модуляції поверхні Фермі непарної парності, що розвиваються у просторі та часі, та обговорюємо їх значення для експериментальних досліджень електронної гідродинаміки.