Transport signatures of plasmon fluctuations in electron hydrodynamics - Zverevich , Dmitry; Levchenko, Alex (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
У двовимірних електронних системах плазмони є безщілинними та довгоживучими колективними збудженнями коливань густини заряду, що поширюються. Досліджено флуктуаційний механізм плазмонного транспорту в режимі електронної гідродинаміки. Розглянуто чисті електронні рідини, де флуктуації заряду зумовлені термічно в’язкими напругами та власними струмами, тоді як ослаблення плазмонів визначається механізмом релаксації заряду Максвелла. Показано, що хоча внесок плазмонів у зсувну в’язкість і теплопровідність фермі-рідини є невеликим, плазмонний резонанс у двошарових пристроях підвищує опір. У системах без галілейської інваріантності флуктуаційні внески в дисипативні коефіцієнти можна описати лише в термінах гідродинамічних величин: власної провідності, в’язкості та плазмонної дисперсії.