Cryovacuum facilities for studying astrophysical ices - Golikov, O.; Yerezhep, D.; Akylbayeva, A.; Sokolov, D.; Korshikov, E.; Aldiyarov, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Представлено кріовакуумну установку, яка використовується для дослідження речовин в умовах близьких до космічних. Цей пристрій дозволяє досліджувати показник заломлення, інфрачервоні спектри та густину речовин, які конденсуються з парової фази на охолоджену підкладку при температурах від 11 до 300 К. Одночасно у вакуумній камері можна досягти граничного тиску 0,1 нТорр. Установка, яка представлена, використовує ІЧ спектроскопію з діапазоном спектральних вимірювань 400–7800 см–1 і лазерну інтерференцію, яка необхідна для визначення важливих фізичних та оптичних параметрів. Кілька експериментів дозволяють підкреслити, що дані, які отримані за допомогою цього приладу, досить схожі на дані, отримані іншими дослідниками. Завдяки ненаправленому осадженню речовин з парової фази, лід, що утворюється, дуже нагадує лід, який утворюється в космосі. Це робить представлену установку особливо корисною. Представлену кріовакуумну установку можна використовувати для інтерпретації даних, одержаних під час астрофізичних спостережень, що дозволяє досліднику визначати властивості космічних об’єктів.