The effect of hydrogenation on the electrophysics and magnetic characteristics of dysprosium - Sokolenko, V. I.; Chupikov, A. O.; Pylypenko, M. M.; Lazareva, M. B.; Roskoshna, O. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено вплив гідрування з газової фази на зміну характеру температурної залежності електроопору p(T) в діапазоні 77–300 К та температур фазових магнітних перетворень (температура Кюрі TC та температура Нееля TN) диспрозію. З експериментальних даних та їх аналізу випливає, що у межах уявлень непрямого обміну, зменшення TC, ТN і внеску в p(T) внаслідок розсіювання електронів у парамагнітній фазі, є взаємопов’язаними. Висловлено припущення, що ефекти гідрування можуть бути пов’язані з мікроскопічною зміною параметрів: зменшенням густини станів на рівні Фермі, збільшенням енергії Фермі, зменшенням ефективної маси носіїв і параметра s-f обміну.