The energy spectrum and magnetization profile of the decorated spin ladder systems - Cheranovskii, V. O.; Ezerskaya, E. V.; Kononenko, S. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
За допомогою теорії збурень досліджено особливості енергетичного спектра декорованої змішаної спінової двошарової системи з трьома спіновими елементарними комірками в межі переважного спінового зв'язку на сходових структурах. Показано, що, попри синглетний основний стан, ці спінові сходи можуть мати проміжне плато в низькотемпературному профілі намагніченості. Існування подібного плато показано також у випадку деяких проміжних значень параметрів зв’язку за допомогою точного діагоналізаційного дослідження малих сходових кластерів та групових розрахунків перенормування матриці густини. Також виявлено, що взаємодія за типом Ізинга у сходових структурах може призвести до зникнення згаданого вище проміжного плато намагніченості для відповідних ізотропних спінових сходів.