Temperature effect and Rashba effect of polaron in a parabolic quantum well - Shan, Shu-Ping (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Використовуючи вдосконалений метод оператора лінійної комбінації Токуда та варіаційну техніку, виведено вираз для ефективної маси полярона в параболічній квантовій ямі. Завдяки спін-орбітальній взаємодії ефективна маса полярону розпадається на дві гілки. Чисельно розраховано залежність ефективної маси від температури й середнього числа фононів. Ефективна маса полярону є функцією температури, що зростає, та середнього числа фононів. Абсолютне значення загальної ефективної маси спінового розщеплення зростає зі збільшенням температури та параметра спін-орбітального зв’язку та зменшується зі збільшенням швидкості. Завдяки характеристиці важких дірок ефективна маса спінового розщеплення є від’ємною.