Raman, UV-Vis, MS, and IR characterization of molecular-colloidal solution of hydrated fullerenes C60 obtained using vacuum-sublimation cryogenic deposition method. Is the C60 molecule truly highly hydrophobic? - Cherednichenko, S. V.; Andrievsky, G. V.; Vinnikov, N. A.; Dolbin, A. V.; Kosevich, M. V.; Shelkovsky, V. S.; Basnukaeva, R. M.; Gnatyuk, O. P.; Bezkrovnyi, O.; Ptak, M.; Chaika, M.; Kuzema, P. O.; et al. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Метод вакуумно-сублімаційного кріогенного осадження (VS-CD) успішно застосовано для одержання водно-колоїдного розчину фулерену (FWCS): плавлення твердої фази суміші, отриманої спільною конденсацією фулерену С60 і парів води на поверхні, охолодженій рідким азотом, призводить до утворення стабільного колоїдного розчину. Результати характеристики FWCS за допомогою раманівської, ІЧ та UV-Vis спектроскопії та їх порівняння з відомими літературними даними щодо гідратованих фулеренів дають змогу авторам зробити висновок про наявність у FWCS комплексів C60@H2On гідратованого фулерену C60. Трансмісійна електронна мікроскопія показує, що отриманий VS-CD методом матеріал містить переважно поодинокі молекули та невеликі кластери С60 розміром приблизно 2–5 нм, тоді як мас-спектрометрія з лазерною десорбцією/іонізацією продемонструвала наявність чистого фулерену C60 і відсутність будь-яких продуктів його трансформації. Проведений аналіз показує близьку схожість стабільних комплексів C60@H2On, утворених VS-CD методом, з раніше відомим високогідрофільним гідратованим фулереном, отриманим методом ультразвукової обробки.