ZnO sensitization by polymethine dye in photoelectrochemical cells for solar energy conversion - Fomanyuk, S. S.; Ishchenko, A. A.; Kudinova, M.; Rusetskyi, I. A.; Danilov, M. O.; Gubareni, E.; Dovbeshko, G. I.; Smilyk, V. O.; Kolbasov, G. Ya. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Шляхом спікання порошку ZnO, змішаного з етиленгліколем, отримано електроди на скляній підкладці з провідним шаром SnO2. Паралельно анодуванням титанової фольги отримували електроди Ti/TiO2. Електроди на основі ZnO і TiO2 були сенсибілізовані до видимого світла катіонним поліметиновим барвником. Аналіз фотоелектрохімічних характеристик отриманих електродів показав, що сенсибілізовані барвником плівки ZnO в діапазоні довжин хвиль 450–650 нм мають у два рази більший квантовий вихід фотоструму порівняно з TiO2. Таким чином було сформовано гібридну структуру барвник– ZnO, що чутлива до видимого світла, яку можна використовувати у фотоелектрохімічних елементах для перетворення сонячної енергії, а також для виявлення ДНК і білків у біологічних сенсорах.