Comparison of phase diagrams of H2O, D2O, and inert substances - Bulavin, L. A.; Rudnikov, Ye. G.; Lebovka, N. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проведено порівняння фазових діаграм для легкої H2O, важкої D2O води та інертних речовин (Ne, Ar, Kr та Xe). Запропоновано метод вибору вихідної точки для ентропії та внутрішньої енергії. Перевірено принцип відповідності станів за допомогою калорійних змінних. У заданих координатах температури, тиску та хімічного потенціалу ізотопологи води утворюють одну групу речовин і мають подібні фазові діаграми. Інертні речовини в тих самих координатах утворюють іншу групу речовин зі схожими фазовими діаграмами. Фазові діаграми інертного Ne зі значним квантовим параметром де Бора певною мірою відрізняються від фазових діаграм інших інертних речовин.