Electron transport through degenerate electron level in single-molecular junction in the presence of electron-vibrational coupling and attractive electron-electron correlations - Ponezha, E. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Електронний транспорт через пристрій, що складається з молекули, приєднаної до зовнішніх електродів, досліджено у нерівноважному режимі. Використано модель, в якій молекула представлена виродженим рівнем за наявності електрон-вібронної взаємодії та міжелектронних кореляцій, які знімають виродження. Заселеність рівнів та диференціальну провідність розраховано в антиадіабатичному режимі з урахуванням зв'язку молекули з електродами за низької температури та кінцевої зовнішньої напруги. Метод транспортної спектроскопії дозволив визначити, через який із розщеплених рівнів йде тунелювання залежно від прикладеної напруги та оцінити струм через ці рівні. Обговорено випадки негативної диференціальної провідності. Проаналізовано вплив електрон-вібронного зв’язку різної сили на тунелювання електрона через 2- та 4-кратно вироджений рівень у молекулі за наявності притягальної електрон-електронної взаємодії.