Electron-electron attraction via Coulomb correlations and possible superconductivity in a 1D electron liquid on a rigid neutralizing background - Monarkha, Yu. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Теоретично проаналізовано умови, за яких квазіодновимірну (1D) електронну систему можна розглядати як квантову рідину з непроникних заряджених частинок. Показано, що при наявності інертного, нейтралізуючого фону рух непроникних електронів оголяє позитивний заряд, що призводить до ефективного взаємного притягання з нескінченно великим радіусом дії. Як наслідок, усі електрони беруть участь у далекодіючому спарюванні. Для опису спектра збуджень та надпровідної щілини в 1D електронних каналах низької густини запропоновано модель безспінових ферміонів з нескінченно слабким притяганням нескінченного радіуса дії. На відміну від традиційної теорії енергетична щілина не містить експоненційно малих факторів. Вона переважно залежить від кулонівських параметрів системи, що дає орієнтири щодо практичних аспектів високотемпературної надпровідності.