Control of the effective value of the critical current of the RF SQUID by the high-frequency electromagnetic field - Shnyrkov, V. I.; Lyakhno, V. Yu.; Kalenyuk, О. A.; Mindich, D. G.; Leha, O. O.; Shapovalov, A. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проведено аналіз впливу високочастотного поля на амплітудно-частотні та сигнальні характеристики ВЧ НКВІДа (надпровідникового квантового інтерферометричного детектора з радіочастотним збудженням) з експериментальним підтвердженням такого впливу. При малому індуктивному параметрі βL ВЧ НКВІДа його характеристики добре визначаються теоретичним моделюванням. При проведенні експериментальних досліджень використано базову схему включання, в якій інтерферометр є індуктивно пов’язаним з резонансним контуром, що збуджується високочастотним струмом частотою, близькою до резонансної частоти контура. Показано, що параметром βL , яким визначають безгістерезисний та гістерезисний режими роботи ВЧ НКВІДа, можливо якісно керувати шляхом застосування високочастотного поля певної амплітуди та частоти, що значно перевищує резонансну частоту резонатора. Обговорюється суттєве підвищення коефіцієнта перетворення та чутливості ВЧ НКВІДа при такому керуванні.