About splitting of energy gap in superfluid neutron matter with spin-triplet anisotropic p-wave pairing at nuclear and supranuclear densities in superstrong magnetic fields - Tarasov , A. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Нелінійні інтегральні рівняння для компонент параметра порядку густої надплинної нейтронної матерії (ННМ) зі спінтриплетним анізотропним p-спарюванням (подібним до спарювання в 3He−A2 у магнітних полях, тобто зі спіном S = 1 та орбітальним моментом L = 1 для анізотропних куперівських пар нейтронів) у надсильних магнітних полях (що перевищують 1017 Гс) розв’язано аналітично у граничному випадку нульової температури. Ці розв’язки отримано для так званої сім’ї BSk узагальнених параметризацій ефективних сил Скірма (з трьома доданками, що залежать від густини) в нейтронній матерії. Отримані загальні розв’язки для розщеплення енергетичної щілини в ННМ у надсильних магнітних полях конкретизовано для узагальненої BSk21 параметризації ефективних сил Скірма при ядерній густині n0 = 0,17 фм–3 та при двох значеннях над’ядерної густини n = 1,25n0 та n = 1,5n0 для магнітних полів H = Z⋅1017 Гс, де 1 ≤ Z ≤ 10. Головними результатами є розщеплення енергетичної щілини та його асиметрія, які збільшуються нелінійно, як зі зростанням надсильного магнітного поля H, так і над’ядерної густини n > n0. Такі ефекти в ННМ можуть існувати у зовнішній частині рідкого ядра (при густинах n ≥ n0) у сильно намагнічених нейтронних зірках, відомих під назвою “магнетари”.