Magnetic properties of YbB12. Pressure effects - Panfilov, A. S.; Lyogenkaya, A. A.; Grechnev, G. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Для однієї з відомих та широко досліджених сполук проміжної валентності YbB12 проведено експерименти з впливу тиску на магнітну сприйнятливість χ(P). Використано магнітометр маятникового типу під тиском газу гелію P до 2 кбар при фіксованих температурах 78 і 300 K. Вимірювання показують невелике збільшення сприйнятливості під тиском, що узгоджується за знаком з аналогічними літературними даними для інших сполук ітербію з проміжною валентністю іонів Yb. На основі модельного аналізу експериментальних даних вперше оцінено баричну похідну валентності Yb в YbB12, значення якої відповідає загальній тенденції поведінки валентності під тиском у рідкоземельних сполуках із проміжною валентністю.