Polyamorphism gets a magnetic boost - Eremenko, V. V.; Saxena, S. S.; Sirenko, V. A.; Minakova, K. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Дослідження майже чотирьох десятиріч після запровадження концепції поліаморфізму в роботі Лева Самійловича Палатника [1] підтвердили його існування в багатьох близько впорядкованих атомарних системах, як-то скло та рідина, через спостереження в них структурних фазових переходів під тиском. Визначальний внесок у розуміння та узагальнення цього явища належить нещодавно померлому Полю Френсісу Макміллану [2]. У цій роботі наводяться свідчення прояву поліаморфізму у магнітному спіновому склі, що сприяє подальшому узагальненню цього явища в магнітній галузі та, тим самим, надає новітніх можливостей його дослідження та застосування.