Features of temperature-dependences electrical resistance of Bi88.08Mn11.92 in magnetic fields - Terekhov, A. V.; Rogacki, K.; Yarovyi, V. M.; Kovalyuk, Z. D.; Lähderanta, E.; Khristenko, E. V.; Solovjov, A. L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено поведінку температурних залежностей електроопору твердого розчину Bi88.08Mn11.92 в інтервалі температур 2–300 К та магнітних полях до 90 кЕ для конфігурацій H ⊥ I та H || I. Показано, що в магнітному полі температурні залежності електричного опору Bi88.08Mn11.92 мають максимуми (перехід ізолятор–метал) як для орієнтації H ⊥ I, так і для H || I. Температури максимумів зростають зі збільшенням поля. Обговорюється існування помітної різниці між температурними залежностями електроопору твердого розчину Bi88.08Mn11.92 та сполуки Bi95.69Mn3.69Fe0.62 з меншим вмістом марганцю, а також чистим вісмутом. Встановлено, що магніто опір для Bi88.08Mn11.92 є додатним у всьому дослідженому інтервалі температур і досягає значення 3290% у магнітному полі 90 кЕ для H ⊥ I, що приблизно на 400% вище, ніж у сполуки Bi95.69Mn3.69Fe0.62 з меншим вмістом Mn. Висловлено припущення, що особливості поведінки температурних залежностей електричного опору Bi88.08Mn11.92 без магнітного поля та в полі значною мірою зумовлені впливом внутрішнього магнетизму фази α-BiMn та можуть бути пояснені в межах багатозонної теорії.