The influence of zirconium dioxide nanoadditives on the properties of mullite-corundum - Nerubatskyi, V. P.; Hevorkian, E. S.; Vovk, R. V.; Krzysiak, Z.; Komarova, H. L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проаналізовано вплив нанодобавок діоксиду цирконію, частково стабілізованого Y2O3, на матрицю Al2O3–SiO2 при гарячому пресуванні методом електроконсолідації. Досліджено мікроструктуру, яку отримано при різних складах та режимах спікання. Встановлено, що введення нанопорошку ZrO2–3 мол.% Y2O3 підвищує тріщиностійкість спечених зразків не тільки за рахунок трансформаційного переходу тетрагональної фази до моноклінної, а також через утворення твердого розчину з оксидом алюмінію на міжфазних межах. Починаючи з температури 1400 °С відбувається повне ущільнення з утворенням безпористих композитів при збереженні наноструктури. При цій температурі також починається витвір муліту з фазами кристобаліту. Велика кількість термоциклів робить можливим застосування даного композиційного матеріалу як кріогенного. Виготовлення муліткорундових композитів з добавками нанопорошків ZrO2–3 мол.% Y2O3 методом електроконсолідації дало змогу досягти високої в’язкості руйнування K1C = 14,5 МПа·м1/2 та твердості HV10 = 14 ГПа. Ці результати свідчать про відмінні механічні властивості матеріалу, що розширює можливості його застосування.