Computational and spectroscopic comparative analysis of Raman phonon spectra of LiNiPO4 - Peschanskii, A. V.; Glamazda, A. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проведено раманівські дослідження монокристала LiNiPO4 нижче і вище фазового переходу в магнітно-впорядкований стан при 5 та 25 К. Спостерігався зсув деяких фононних ліній при переході в магнітно-впорядкований стан, що пояснюється значною спін-фононною взаємодією. Ідентифіковано спостережувані аномальні раманівські лінії за допомогою розрахунку фононного спектра кристала методом парних потенціалів. Встановлено, що з підвищенням температури аномальні зовнішні коливальні моди зміщуються в низькочастотну область, а внутрішні коливальні моди (PO4)3– тетраедрів — у високочастотну область. Така аномальна поведінка коливальних мод пояснюється наявністю магнітострикції, яка може вибірково впливати на зв’язки між іонами в кристалі при переході в магнітно-впорядкований стан.