Evidence of the inverse proximity effect in tunnel magnetic Josephson junctions - Satariano, R.; Volkov, A. F.; Ahmad, H. G.; Palma, L. Di; Ferraiuolo, R.; Iqbal, Z.; Vettoliere, A.; Granata, C.; Montemurro, D.; Parlato, L.; Pepe, G. P.; Tafuri, F.; et al. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Магнітні джозефсонівські контакти (МДК) – це особливий клас гібридних систем, в яких співіснують антагоністичні кореляції, що є ключем до досягнень у галузі слабкої над провідності, надпровідної спінтроніки та квантових обчислень. Дотепер властивості пам’яті МДК здебільшого досліджували з огляду на цифрову електроніку та для спінтроніки при температурі рідкого гелію. При робочій температурі квантових схем у надпровіднику (S) на межі розділу S/феромагнетик (F) може виникати магнітний порядок, тобто ефект зворотної близькості (ЕЗБ), що призводить до значної модифікації картини магнітного поля в МДК. У цій роботі проведено порівняльне дослідження магнітної поведінки тунельних МДК з сильним феромагнітним шаром, який вставлений у макет як Nb, так і Al МДК. Порівняльний аналіз підтверджує вирішальну роль температури, фундаментальних енергій масштабування систем S/F-зв’язку та прозорості S/F-інтерфейсу. Це дослідження вказує на те, що ЕЗБ є ключовим аспектом, який слід враховувати при проєктуванні тунельних МДК, що працюють при температурах значно нижчих за 4 К, а отже, і в перспективі гібридних надпровідних квантових архітектур.