Computer simulation of the electrical properties of carbon nanotubes encapsulated with alkali metal iodide crystals - Istlyaup , Assel; Myasnikova, Lyudmila; Bezrukovs , Vladislavs; Žalga , Artūras; Popov , Anatoli I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Прогрес сучасної електроніки багато в чому залежить від відкриття та використання нових матеріалів з унікальними властивостями. Одним із таких перспективних матеріалів є вуглецеві нанотрубки. Їх видатні механічні, термічні та електричні властивості відкривають нові можливості для створення електронних пристроїв малого розміру та покращення характеристик існуючих матеріалів шляхом удосконалення технологій їх виробництва та обробки. Однією з унікальних особливостей вуглецевих нанотрубок є їхня здатність інкапсулювати інші атоми чи молекули у своїй структурі. Цю властивість можна використовувати для створення наноконтейнерів, здатних захищати та транспортувати активні речовини, або для зміни електронних властивостей нанотрубок залежно від інкапсульованої речовини. У роботі кристали йодидів лужних металів MI були інкапсульовані у вуглецеві нанотрубки з різними структурами та характеристиками. Результати, отримані в термінах спектрів енергії та густини стану, вказують на зміни характеристик провідності за рахунок збільшення енергії та високих піків на рівні Фермі. Таким чином, вуглецеві нанотрубки є важливим матеріалом для майбутніх розробок у галузі наноелектроніки та нанотехнологій.