B3LYP and B3PW computations of BaSnO3 and BaZrO3 perovskite (001) surfaces - Eglitis, R. I.; Popov, A. I.; Jia, Ran; Kruchinin, S. P.; Derkaoui, I.; Basyooni-M. Kabatas, M. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
За допомогою гібридних обмінно-кореляційних функціоналів B3LYP і B3PW, що входять до комп’ютерного коду CRYSTAL, виконано розрахунки з перших принципів для (001) поверхонь перовскітів BaSnO3 і BaZrO3. Для поверхонь (001) перовскітів BaSnO3 і BaZrO3, за деякими винятками, всі атоми верхнього поверхневого шару релаксують всередину, всі атоми другого шару релаксують назовні, а третього шару — знову всередину. Релаксація (001) поверхневих атомів металів BaSnO3 і BaZrO3 для двох верхніх поверхневих шарів, як для BaO, так і для BO2 граничних поверхонь, як правило, є значно більшою, ніж релаксація відповідних атомів кисню. Поверхневі енергії BaO (1,30 еВ) та ZrO2 (1,31 еВ) граничних (001) поверхонь в BaZrO3 майже однакові. У BaO (4,82 еВ) та ZrO2 (4,48 еВ) граничних (001) поверхонь перовскіту BaZrO3 поверхневі Г-Г заборонені зони зменшуються відносно відповідного значення об’ємної Г-Г забороненої зони (4,93 еВ). Заселеність хімічних зв’язків B–O в об’ємних перовскітах BaSnO3 та BaZrO3 завжди менша, ніж поблизу їхніх SnO2 та ZrO2 граничних (001) поверхонь.