Phase of the order parameter in a symmetric superconductor–barrier–superconductor junction - Zubov , E. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
У рамках наближення самоузгодженого ефективного поля теорії залежних від часу збурень розглянуто вплив тунелювання електронів на параметр порядку, спектральні та транспортні властивості в гібридній структурі «надпровідник–бар’єр– надпровідник». Вводяться поняття спонтанної та індукованої фаз параметра порядку. Визначено області когерентних і некогерентних одночастинкових електронних збуджень. Когерентний спектр поблизу забороненої зони реалізується лише у відсутності різниці фаз параметрів порядку надпровідників. Досліджено температурні залежності джозефсонівського надструму з різною прозорістю бар’єру. Розрахований джозефсонівський постійний надструм при нульовій температурі в структурі Sn–бар’єр–Sn істотно залежить від прозорості бар’єру, а також від спонтанної фази.