On the theory of two-dimensional nematic superconductivity: rectangular lattice - Loktev, V. M.; Turkowski, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Виведено рівняння для параметра надпровідного нематичного порядку, критичної температури та хімічного потенціалу для двовимірної прямокутної ґратки з урахуванням стрибків носіїв (електронів і дірок) через найближчого та наступного найближчого сусідів. Розв’язавши отримані рівняння, ми виявили, що симетрія параметра порядку та інші надпровідні властивості сильно залежать від знака й величини стрибка найближчого сусіда, а також від леґування. Ми проаналізували можливий перехід системи від конденсації Бозе–Ейнштейна до режимів надпровідності Бардіна– Купера–Шріффера зі збільшенням електронної густини. Як показано, кросовер, який можна налаштовувати як леґуванням, так і стрибками найближчого сусіда, відбувається лише в s-каналі при фізично значущих значеннях цих параметрів. Обговорено можливий зв’язок отриманих результатів з властивостями легованих високотемпературних купратних надпровідників.