The IV-characteristic of the long Josephson junction at the zero-field step - Grib , Alexander; Chykina , Olena (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Вплив вихорів Джозефсона на формування першої сходинки нульового поля досліджено теоретично двома методами. Перший метод ґрунтується на чисельному розв’язанні динамічних рівнянь. Просторовий розподіл критичних струмів уздовж переходу має малу нерівномірність 10–3 % у довільному місці, що дозволяє формувати сходинки нульового поля на вольт-амперних (IV) характеристиках. Періодичний рух джозефсонівських вихорів у переході детально досліджено за допомогою першого методу. Визначено IV-криву та глибини проникнення джозефсонівського магнітного поля для різних значень напруги. Згідно з другим методом, описаним раніше в літературі, IV-крива може бути знайдена аналітично з рівності підведеної потужності та швидкості розсіювання в переході, а сходинка нульового поля формується виключно рухом джозефсонівських вихорів. Порівняння сходинок нульового поля, знайдених двома вищезгаданими методами, показало, що обидва методи дають майже однакові результати, за винятком вершини сходинки, де другий метод дає більші значення. Таким чином, доведено, що перша сходинка нульового поля на IV-кривій довгого переходу формується рухом джозефсонівських вихорів.