Tunneling as a marker of quantum mechanics - Gabovich, Alexander M.; Kuznetsov, Volodymyr I.; Voitenko, Alexander I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Подано короткий історичний огляд розвитку концепції тунелювання у фізиці низькотемпературних конденсованих середовищ, фізичній електроніці, ядерній фізиці, хімії та біології. Показано, як попередня класична фізика пов’язана з явищем квантово-механічного тунелювання. Наголос зроблено на спільних рисах різних тунельних проявів у природі. Продемонстровано тріумф ідеї Фарадея–Максвелла–Ейнштейна щодо фізичного поля.