About the attraction of hot particles in a cold bath - Grosberg, Alexander Y. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
На основі питань біологічної фізики розглянуто модель, в якій різні броунівські частинки взаємодіють із різними термостатами. Комп’ютерне моделювання показує, що гарячі частинки (тобто ті, що взаємодіють з гарячою ванною) притягуються одна до одної, коли їх поміщають у середовище холодніших частинок (тобто взаємодіють з холодним термостатом). У цій статті представлено простий розрахунок, який проливає світло на фізичну природу цього притягання.