New regime of the Coulomb blockade in quantum dots - McArdle, G.; Davies, R.; Lerner, I. V.; Yurkevich, I. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проаналізовано, як відсутність термалізації впливає на класичний режим кулонівської блокади у квантових точках. Шляхом вирішення квантового кінетичного рівняння в експериментально доступному режимі, коли точка має два відповідних стани заповнення, ми обчислюємо вольтамперні характеристики для довільного зв’язку з проводами. Якщо зв’язки сильно несиметричні, кулонівський ступінчастий ефект практично зводиться до першого ступеня, який не залежить від енергії заряду, коли енергія Фермі порівняно мала, тоді як у протилежному випадку відновлюються стандартні термалізовані результати. Коли зв’язки одного порядку, відсутність термалізації має нову, вражаючу ознаку — стійкий додатковий пік у диференціальній провідності.