Creation of two-dimensional circular motion of charge qubit - Gorelik, L. Y.; Kulinich, S. I.; Shekhter, R. I.; Radić, D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Ми пропонуємо наноелектромеханічну установку, яка генерує певний тип руху — круговий рух мезоскопічної надпровідної гранули, де рух описується заплутаними наномеханічними когерентними станами. Установка базується на мезоскопічному терміналі, що використовує ефект Джозефсона змінного струму між надпровідними електродами та гранулой, що працює в режимі сховища куперовських пар, керованого напругою на затворі. Гранула розміщується на вільному кінці підвішеної консолі, виконуючи керовані двовимірні механічні коливання. Необхідна функціональність досягається шляхом керування двома зовнішніми параметрами, напругою зсуву між надпровідними електродами та напругою між електродами затвора, за допомогою яких наномеханічні когерентні стани формуються в пару заплутаних «котячих» станів у двох перпендикулярних просторових напрямках, які розвиваються в часі таким чином, щоб забезпечити круговий рух.