Bound electron states in a charged chain within the Dirac description - Eremko, Alexander; Brizhik, Larissa; Loktev, Vadim (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
В межах рівняння Дірака вперше знайдено аналітичні вирази для тривимірних зв’язаних електронних станів у кулонівському полі ланцюжка позитивно заряджених іонів. Для цього використано знайдений для цієї задачі новий інваріант рівняння Дірака. Продемонстровано наявність зв’язування між спіном електрона та його одновимірним рухом вздовж ланцюжка, яке природним чином виникає в межах Діраківського підходу, без будь-якої необхідності штучно додавати у рівняння так звану спін-орбітальну взаємодію.