Explicit symmetry breaking and effective spin models for four-component interacting Fermi gases in lattice potentials - Unukovych , Vladyslav; Litvinova, Stanislava; Sotnikov , Andrii (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено низькотемпературні властивості чотирикомпонентного фермі-газу нейтральних атомів у оптичних ґратках для кількох випадків явного порушення псевдоспінової симетрії SU(4) в рамках моделі Фермі–Хаббарда. Для обмеженої системи з двома вузлами проаналізовано енергетичні стани та ефективні магнітні сталі взаємодії у випадках, коли чотири взаємодійні спінові компоненти в гамільтоніані Хаббарда незалежно утворюють підгрупи симетрії типу «три на один» або «два на два» відповідно до їх амплітуд тунелювання або взаємодії, і вивчено поведінку відповідних ефективних моделей Гейзенберга в границі сильної взаємодії. Також отри мано та проаналізовано просторові розподіли густини спінових компонентів у гармонічній оптичній пастці для кожного випадку явного порушення симетрії.