Features of the interaction of hydrogen with α-PdHn alloys - Liubymenko , O. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Представлено результати експериментальних досліджень впливу послідовних напусків водню в камеру на кінетику максимальних вигинів для кантилеверів зі сплаву α-PdHn. Було встановлено, що час досягнення максимального вигину кантилеверу збільшується при кожному наступному напуску водню, за однакового приросту концентрації водню. Це явище пояснюється накопиченням водню у кристалічній ґратці паладію, що викликає зміни в дифузійних процесах та дилатацію кристалічної ґратки. Вперше зафіксовано ефект плато після досягнення максимального вигину, що свідчить про встановлення термо-баро-пружньої рівноваги між проникненням водню та механічною відповіддю паладію. Дослідження також показало, що з кожним наступним напуском водню в камеру тривалість процесу релаксації водневих концентраційних напружень збільшується, що вказує на зростання внутрішніх напружень у структурі матеріалу. Було виявлено нелінійну залежність між концентрацією водню та дилатацією кристалічної ґратки паладію, особливо в області неідеальних розчинів, що супроводжується змінами фізичних властивостей паладієвих сплавів. Крім того, встановлено кореляцію між величиною максимального вигину та кількістю напусків, що відкриває нові перспективи для прогнозування механічних властивостей матеріалів у середовищах з високим вмістом водню.