Heat transfer in conductors of cylindrical cross-section with diffusive boundary scattering - Amrit , J.; Niemchenko, K.; Niemchenko, Ye.; Rogova, S.; Vikhtynska , T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проведено теоретичне дослідження теплообмінних властивостей у тривимірних циліндричних провідниках скінченної довжини в балістичному режимі поширення фононів. Фононне випромінювання вважається радіаційним, а його взаємодія з боковою границею вважається повністю дифузійною. Основною метою дослідження є визначення профілю температури та особливостей його формування для узагальненого випадку провідника скінченної довжини. Отримано матричний чисельний розв’язок інтегрального рівняння для потоку енергії частинок та запропоновано наближений аналітичний розв’язок цього рівняння. Визначено тепловий потік і коефіцієнт теплопровідності та обговорено значну різницю між отриманими результатами та результатами загальноприйнятого формулювання в режимі Кнудсена та моделі Казимира.