Structural defects and heat capacity of iodide cadmium - Rudka, Mykola; Orendáč, Martin; Tarasenko, Robert; Karkulovska, Mariana; Seredyuk, Bohdan; Tovstyuk, Nataliia (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проаналізовано створення донорно-акцепторних комплексів (тримерів) в сильно анізотропних шаруватих кристалах CdI2 та досліджено їх вплив на динаміку ґратки. Застосовано експериментальні дослідження температурної залежності теплоємності кристалів та виявлено суттєвий вплив домішок в кристалічній матриці. Вперше розраховано температури Ейнштейна для зразків CdI2, CdI2 з Cu, CdI2 з Cu, Au та продемонстровано узгодженість запропонованої моделі з теорією і експериментом.